یکی از روش های رایج برای تصفیه یا حتی استخراج نقره، الکترولیز نقره است. با این روش می توان نقره ناخالص را تبدیل به نقره بسیار خالص در حد نقره 999 کرد یا این که از جواهرات، ظروف و سکه های نقره، نقره را استخراج نمود.

الکترولیز نقره چگونه کار می کند

الکترولیز نقره توسط وسیله ای دست ساز به نام سلول نقره انجام می گیرد. سلول نقره از سه بخش اصلی به نام کاتد، آند و الکترولیت تشکیل می شود. کاتد از  فلزی  که در برابر الکترولیت و اسید نیتریک مقاوم است ساخته می شود و الکترولیت نیز همان محلول نیترات نقره است.

الکترولیز نقره

در سلول نقره، نقره ناخالص در آند قرار داده شده به طوری که در الکترولیت غوطه ور شود، سپس سلول روشن می شود تا به کمک جریان برق و فرآیند الکترولیز، نقره از آند در الکترولیت حل شود و سپس در کاتد رسوب کند. در صورتی که همه شرایط فراهم باشد و سلول نقره به درستی کار کند، نقره ای که در کاتد رسوب می کند حداقل خلوصی معادل 99.9 درصد خواهد داشت.

جداسازی سایر فلزات گرانبها از نقره

یکی از کاربردهای دیگر الکترولیز نقره، جداسازی نقره از فلزات گرانبها شامل طلا، پلاتین و رودیوم است.  بنابراین اگر مثلا شمش نقره ای دارید که در آن مقداری طلا یا پلاتین وجود دارد می توانید برای جداسازی این فلزات، از روش الکترولیز استفاده کنید.

مشکلات روش الکترولیز نقره

علی رغم این که روش الکترولیز نقره مزایای زیادی دارد اما دارای معایبی نیز هست. برای مثال انجام این روش نیاز به مهارت و دانش بالایی دارد. همچنین در صورتی که مقدار نقره ای که قصد تصفیه یا استخراج آن را دارید کم باشد، هزینه فرآیند بالا می رود و به صرفه بودن فرآیند را با چالش مواجه می سازد. به همین خاطر توصیه می شود که از این روش وقتی استفاده کنید که به حد کافی به ضایعات نقره دسترسی دارید.

نقره

الکترووینینگ نقره

یکی از اشتباهات رایجی که در بین بعضی از افراد وجود دارد این است که آن ها الکترووینینگ نقره را با الکترولیز نقره اشتباه می گیرند. البته الکترووینینگ زیرمجموعه ای از الکترولیز است، ولی در این مقاله منظور تصفیه نقره است و نه استخراج نقره که مربوط به فرایند الکترووینینگ می باشد.

سخن پایانی

به طور کلی روش الکترولیز یکی بهترین روش ها برای تصفیه یا استخراج نقره از نقره ناخالص یا حتی جداسازی نقره از سایر فلزات گرانبها به شمار می رود اما باید دقت داشت که به صرفه بودن این روش به شرایط، امکانات و البته هدف نهایی بستگی زیادی دارد.