سنگ لابرادوریت یک کانی فلدسپار از خانواده پلاژیوکلازها است که از کلسیم، سیلیسیم، سدیم و آلومینیوم تشکیل شده است. این سنگ به سبب رنگ زیبایی که دارد، یک سنگ نیمه قیمتی محسوب شده و کم‌وبیش در جواهرسازی به کار می‌رود.

خصوصیات شیمیایی و فیزیکی

لابرادوریت در اسیدها نامحلول است، سختی برابر با شش تا شش و نیم دارد، رنگ شعله را سبز می‌کند و دارای خاصیت مغناطیسی هم نیست.

سنگ لابرادوریت

رنگ سنگ لابرادوریت

سنگ لابرادوریت به صورت نیمه شفاف تا شفاف و در رنگ‌های مختلفی شامل سیاه، خاکستری، خاکستری مایل به سفید، قهوه‌ای، سبز، آبی، زرد و حتی بی‌رنگ وجود دارد. برخی از گونه‌های لابرادوریت نیز یک بازی رنگین‌کمانی از رنگ‌های مختلف را روی سطح خود نشان می‌دهند که بسیار زیبا و چشم‌نواز است و از شهرت بالایی هم برخوردار است.

منابع و استخراج سنگ لابرادوریت

لابرادوریت که برای اولین بار در کانادا کشف شد، اغلب در سنگ‌های آذرین مافیک نظیر بازالت، گابرو، نوریت و آنورتوزیت یافت می‌شود. این گوهرسنگ کمیاب است و امروزه در کشورهای کانادا، گرینلند، نروژ، چین، استرالیا، ماداگاسکار، روسیه، آمریکا، ایتالیا و فنلاند وجود دارد.

سنگ لابرادوریت

لازم به ذکر است که در حال حاضر بهترین نوع لابرادوریت از نظر بازی رنگین‌کمانی از منطقه‌ای در فنلاند استخراج می‌شود. همچنین مقدار قابل توجهی از این سنگ قیمتی در روسیه و ماداگاسکار استخراج می‌شود.

استفاده در جواهرسازی

لابرادوریت اغلب به وسیله جواهرسازانی که کارهایی منحصر به فرد و خاص انجام می‌دهند، مورد استفاده قرار می‌گیرد. این گوهرسنگ زیبا و باارزش بیشتر به صورت کوژ و کابوشن برش و تراش داده می‌شود و در ساخت گردنبند و دستبند و گاهی انگشتر به کار می‌رود. البته در ساخت لوازم تزئینی و دکوری مثل مجسمه، گلدان و … هم کاربرد دارد (در بعضی از موارد سنگ لاشه آنورتوزیت به صورت صفحات بزرگ برش داده می‌شود تا در ساخت مجسمه به کار رود).

سنگ لابرادوریت

نگهداری از لابرادوریت

  • لابرادوریت سنگی شکننده محسوب می‌شود، بنابراین باید مواظب بود که ضربه نخورد.
  • لابرادوریت را باید دور از سایر جواهرات و سنگ‌های قیمتی – به خصوص آن‌هایی که سختی بیشتری از لابرادوریت دارند – نگه‌داری کرد.
  • همیشه باید از تماس لابرادوریت با مواد شیمیایی مثل مواد شوینده قوی جلوگیری کرد.