سنگ پیروپ از کانی‌های سیلیکاتی و یک گوهرسنگ است که از سیلیس، آلومینیوم و منیزیم تشکیل شده است. این کانی زیبا و باارزش کاربردهای زیادی در جواهرسازی (به عنوان سنگ قیمتی) و همچنین در ساخت ابزارهای برش، تراش و حفاری دارد.

خصوصیات فیزیکی و شیمیایی

سختی پیروپ در مقیاس موهس هفت تا هفت و نیم است که سختی بالایی محسوب می‌شود. این کانی در آب نامحلول است، اما تقریباً با هیدروفلوئوریک اسید واکنش می‌دهد و حل می‌شود.

سنگ قیمتی پیروپ

رنگ سنگ پیروپ

سنگ قیمتی پیروپ به صورت شفاف تا نیمه شفاف و در رنگ‌های قرمز، قرمز خونی، قرمز مایل به سیاه، قرمز مایل به نارنجی، صورتی، بنفش و بنفش مایل به قرمز یافت می‌شود. لازم به ذکر است که رنگ بعضی از پیروپ ها آن‌قدر تیره است که سیاه به نظر می‌رسند.

منابع و استخراج سنگ پیروپ

منشأ تشکیل گوهرسنگ پیروپ، ماگمائی و آبرفت‌هاست. این کانی برای اولین بار در کشور چک کشف شد و امروزه در کشورهای آلمان، آفریقای جنوبی، استرالیا، سریلانکا، آمریکا، چک، روسیه، برزیل، تانزانیا و ماداگاسکار یافت می‌شود.

برش و تراش

پیروپ بسیار انعطاف‌پذیر است و به همین دلیل به شکل‌های مختلفی برش و تراش داده شده و در ساخت جواهرات و زیورآلات استفاده می‌شود. بهترین نوع پیروپ جهت استفاده در جواهرات، نوع شفاف، با کمترین ناخالصی و بدون پردازش است که افراد زیادی را جلب خود می‌کند.

سنگ پیروپ

تمیز کردن و نگه‌داری

اگرچه سنگ پیروپ، سنگی سخت به شمار می‌آید، اما این موضوع بدین معنی نیست که نباید آن را در برابر ضربه، اصطکاک و موارد دیگر حفظ کرد. بنابراین جهت اینکه از سنگتان به خوبی نگهداری کنید و طول عمر آن را افزایش دهید، نکات زیر را رعایت کنید:

  • سنگ را به دور از سنگ‌های قیمتی و جواهرات دیگر نگهداری کنید. برای مثال می‌توانید آن را در جعبه‌ای جداگانه یا در پارچه‌ای تمیز و نرم قرار دهید.
  • از تماس سنگ با مواد شیمیایی مثل اسیدها و بازها و حتی مواد شوینده قوی جلوگیری کنید.
  • اگر پیروپ نیاز به پاک‌سازی و شست‌وشو دارد، آن را با آب ولرم و صابون ملایم بشویید و از شست و شوی آن با دستگاه بخارشوی و اولتراسونیک خودداری کنید.