آبکاری نقره یکی از بهترین و مرغوب ترین آبکاری های رایج در صنعت جواهرسازی است. چرا که نقره نسبت به طلا و رودیوم قیمت به مراتب کمتری دارد و در عین حال درخشان و براق است و مقاومت نسبتا بالایی نیز در برابر اکسیداسیون و تیره شدن از خود نشان می دهد.

نقره را معمولا روی مس، برنج و نیکل روکش می کنند. به خصوص مس که استفاده از آن رایج است و بسیاری از جواهرات و ظروف و لوازم دکوری ابتدا با مس ساخته می شوند و بعد با یک یا چند لایه نقره روکش می گردند. البته علاوه بر جواهرات و ظروف، از نقره برای روکش کردن بسیاری از قطعات الکترونیکی نیز استفاده می شود تا هدایت الکتریکی و مقاومت در برابر خوردگی قطعات افزایش یابد.

ویژگی های آبکاری نقره

  • امکان روکش کردن قطعات پلاستیکی یا سرامیکی با نقره
  • به دلیل قیمت بالای طلا، در روکش کردن قطعات الکترونیکی، در بعضی از موارد که این امکان وجود داشته باشد، از نقره استفاده می شود.
  • روکش نقره دارای هدایت حرارتی و الکتریکی بالایی است و در عین حال از خاصیت لحیم پذیری خوبی هم برخوردار می باشد.

آبکاری نقره

فرآیند آبکاری نقره

به طور کلی فرآیند آبکاری نقره مثل آبکاری سایر فلزات گرانبها است. در واقع قطعه مورد نظر که می تواند مسی، برنجی یا … باشد را در الکترولیت غوطه ور می سازند تا به کمک جریان برق دی سی، یونهای نقره روی قطعه رسوب کنند. سپس قطعه از الکترولیت بیرون آورده می شود و با آب خوب شسته شده و در پایان تمیز و پولیش می گردد. در آند معمولا از نقره آلمانی استفاده می شود چرا که هم خواص مکانیکی مناسبی دارد و هم از چسبندگی بالایی برخوردار است. الکترولیت نیز می تواند از محلول سیانیدی یا بدون سیانید تشکیل شود. الکترولیت سیانیدی در واقع همان محلول سیانید نقره است و الکترولیت بدون سیانید هم معمولا محلول نیترات نقره می باشد.

غلظت نقره در الکترولیت

در آبکاری نقره، غلظت نقره در الکترولیت بین 10 تا 25 گرم بر لیتر است و در شرایط عادی از غلظت 20 گرم بر لیتر استفاده می شود. البته در آبکاری سریع از غلظت 25 گرم نقره بر لیتر و در آبکاری های صنعتی که به صورت مداوم و بدون توقف انجام می گیرد، از غلظت 30 گرم بر لیتر استفاده می شود. همچنین اگر هدف این است که روکش نقره ضخیم باید در این حالت نیز باید از الکترولیت غلظت بالا استفاده کرد.

نکته: در فرآیند آبکاری نقره، مقداری آنتی موان، سولفور، بیسموت یا سلنیوم به محلول اضافه می شود تا روکش نقره روشن تر گردد.

آبکاری نقره

دمای الکترولیت

دمای الکترولیت نباید از 18 درجه سانتی گراد کمتر شود، در غیر این صورت روکش نقره متخلخل و پرمنفذ می گردد. معمولا دمای مناسب و رایج برای آبکاری نقره، دمایی بین 30 تا 40 درجه سانتی گراد است و دمای بیشتر از این هم مشکلاتی را در فرآیند آبکاری ایجاد می کند. برای مثال دمای زیاد الکترولیت باعث می شود آند، زود و بیش از حد نیاز در الکترولیت حل شود.

PH الکترولیت

در صورتی که از الکترولیت سیانیدی استفاده گردد، PH الکترولیت باید بین 8 تا 8.5 باشد و اگر از الکترولیت بدون سیانید مثل نیترات نقره استفاده می شود، PH الکترولیت باید بین 7.5 تا 9 نگهداری شود.

فیلم آبکاری نقره