بشر آزمایشگاهی درواقع ظرفی مدرج، استوانه‌ای شکل و با کف تخت است که معمولاً برای هم زدن، مخلوط کردن، حرارت دادن، صاف کردن، رسوب‌گیری و انتقال محلول‌ها استفاده می‌شود. این ظرف یکی از پراستفاده‌ترین ظروف آزمایشگاهی محسوب می‌شود و در فرایند استخراج فلزات گران‌بها نیز کاربردهای زیادی دارد.

اندازه و حجم بشر آزمایشگاهی

بشر آزمایشگاهی در حجم‌های پنجاه میلی‌لیتر (و حتی کمتر) تا پنج هزار میلی‌لیتر و حتی بیشتر موجود است. این ظرف آزمایشگاهی همچنین از نظر ارتفاع در سه مدل بلند، متوسط و کوتاه وجود دارد به این صورت که در مدل بلند، ارتفاع بشر دو برابر قطر بشر است، در مدل متوسط، ارتفاع و قطر بشر معمولی است و در مدل کوتاه نیز، ارتفاع نصف قطر بشر است.

بشر بلند

درب بشر

بشر آزمایشگاهی درب ندارد، اما در صورت نیاز می‌توان روی آن را با شیشه ساعت پوشاند. البته باید دقت داشت که شکافی که روی لبه بشر جهت بیرون ریختن محلول وجود دارد، مانع از این می‌شود که درب آن کاملاً بسته شود.

انواع بشر از نظر جنس

بشرها از نظر جنس به انواع مختلفی تقسیم می‌شوند که عبارت‌اند از:

بشر شیشه‌ای معمولی

این نوع بشر در برابر اسیدها، بازها و انواع مواد شیمیایی مقاوم است، اما در برابر حرارت می‌شکند. قیمت مناسب، شفاف بودن ظرف و خنثی بودن آن در برابر محلول‌های شیمیایی بزرگ‌ترین نقاط قوت این نوع بشر محسوب می‌شود.

بشر شیشه‌ای پیرکس

بشر شیشه‌ای پیرکس

بشرهای پیرکس مثل بشرهای شیشه‌ای معمولی کاملاً شفاف هستند و در برابر محلول‌های شیمیایی نیز مقاوم‌اند. اما بزرگ‌ترین مزیتشان که آن‌ها را از بشرهای شیشه‌ای معمولی متمایز می‌کند، مقاومتشان در برابر حرارت است به طوری که بعضی از مدل‌ها را می‌توان حتی تا چهارصد درجه سانتی‌گراد حرارت داد. ازاین‌رو از بشر پیرکس به راحتی می‌توان برای حرارت دادن محلول‌های شیمیایی استفاده کرد.

بشرهای پلاستیکی

بشرهای پلاستیکی خود در انواع مختلفی ساخته می‌شوند که رایج‌ترینشان بشرهای پلی‌پروپیلن و تفلون است. بشرهای پلاستیکی در برابر طیف مختلفی از مواد شیمیایی مقاوم‌اند و قیمت پایینی هم دارند، اما نمی‌توان آن‌ها را حرارت داد.

بشر پلاستیکی

بشر فلزی

بشر آزمایشگاهی از جنس فلزی هم وجود دارد. این نوع بشر که معمولاً از استیل ساخته می‌شود، در مقابل بعضی از اسیدها و بازها مقاوم نیست و به راحتی آسیب می‌بیند. همچنین هنگام حرارت دادن باید مواظب بود که مستقیم با حرارت تماس نیابد؛ زیرا حرارت مستقیم به استیل صدمه می‌زند. به طور کلی بشرهای فلزی نسبت به انواع دیگر کاربرد کمتری دارند، اما گاهی اوقات برحسب نیاز استفاده می‌شوند.