سنگ دلربا که با نام آونتورین هم شناخته می شود، یکی از سنگ‌های قیمتی و از گروه کانی های کوارتز است که در ساخت جواهرات و زیورآلات به کار می‌رود.

سختی

سختی دلربا در مقیاس موهس، شش و نیم تا هفت است که میزان نسبتا مناسبی محسوب می‌شود.

منابع سنگ دلربا

رنگ سنگ دلربا

گوهرسنگ دلربا غیرشفاف تا مات است و جلای شیشه‌ای یا صدفی دارد. این کانی بیشتر در رنگ سبز وجود دارد، اما در رنگ‌های زرد، نارنجی، قهوه ای، آبی و خاکستری نیز یافت می‌شود. اگر در ترکیب سنگ اکسید کروم باشد، معمولا رنگ آن به سبز یا آبی درمی آید و اگر در ترکیبش آهن وجود داشته باشد، معمولا رنگ سنگ به قهوه ای یا نارنجی درمی آید.

منابع سنگ دلربا

سنگ دلربا

کانی دلربا که برای اولین بار در هند کشف شد، از نظر ژیزمان کمیاب است. در حال حاضر به ترتیب هند و بریل بزرگترین استخراج‌کننده و تولیدکننده سنگ دلربای سبز و آبی به حساب می‌آیند. در روسیه، اسپانیا و شیلی نیز دلربای خاکستری و نارنجی یافت می‌شود. همچنین در استرالیا، چین و تانزانیا هم ذخایری از این گوهرسنگ وجود دارد.

کاربرد در جواهرسازی

از دلربای با کیفیت بالا در ساخت انواع جواهرات مثل انگشتر، گوشواره و گردنبند استفاده می‌شود. همچنین به صورت کابوشن یا دامله تراش داده می‌شود تا به شکل مهره در زیورآلات به کار رود. با نوع کیفیت پایین هم لوازم دکوری و تزئینی مثل مجسمه و گلدان ساخته می‌شود. لازم به ذکر است که گوهرسنگ دلربا را معمولا بهینه‌سازی نمی‌کنند.

سنگ دلربا

تمیز کردن و نگهداری

برای تمیز کردن یا نگهداری از سنگ قیمتی دلربا باید به نکات زیر توجه کنید:

  • گوهر دلربا را با آب ولرم و صابون بشویید.
  • پس از شست و شو آن را با پارچه‌ای نرم و لطیف، به طور کامل خشک کنید.
  • هرچند دلربا سنگی سخت است، اما بازهم باید آن را جدای از سایر جواهرات و سنگ‌های قیمتی (به خصوص سنگ‌هایی که سخت تر از دلربا هستند) و در یک جعبه جواهرات یا کیسه پارچه‌ای نگه داری کرد.