احتمالاً می‌دانید که یکی از منابع استخراج نقره، کانی‌های سرب است؛ چراکه وجود نقره در بسیاری از خاک های معدنی مثل خاک مس، خاک سرب و روی، خاک طلا و … امری عادی است. به عنوان مثال در برخی از ذخایر سرب ایران به ازای هر تن فلز سرب حدود سه کیلوگرم نقره یافت می شد و بنابراین جای تعجب نخواهد بود که کنسانتره‌های سرب هم حاوی نقره باشد.

در این مطلب سعی می شود که استخراج نقره از کنسانتره های معدنی سرب مورد بررسی قرار گیرد. در ادامه با ما همراه باشید.

استخراج نقره از کنسانتره‌های سرب

جداسازی نقره از سرب

همان‌طور که در بالا اشاره شد، در ایران ذخایر قابل توجهی از سرب وجود دارد که همراه آن مقداری نقره هم هست که می‌توان با استحصال و جداسازی آن علاوه بر تأمین نیاز صنایع داخلی از خروج ارز برای تهیه این فلز گران‌بها جلوگیری کرد. اما متأسفانه بسیاری از کارخانه‌های فرآوری سرب که به عنوان مصرف‌کننده کنسانتره سرب شناخته می‌شوند و توانایی جداسازی نقره از این نوع از کنسانتره را دارند، به دلایل مختلف که یکی از آن‌ها آلایندگی است، تعطیل‌اند که نتیجه آن صادر شدن کنسانتره‌های به صورت خام به کشورهای دیگر است (البته بهای نقره موجود در کنسانتره هم حساب خواهد شد و این‌طور نیست که بهای آن صفر در نظر گرفته شود).

این موضوع نشان می‌دهد که برنامه‌ریزی و سرمایه‌گذاری برای استخراج نقره از کنسانتره‌های فلزات معدنی نظیر سرب، روی و مس باید در دستور کار مدیران دولتی و بخش خصوص قرار گیرد؛ هرچند نباید کمبود خاک سرب در کشور را نیز نادیده گرفت.

شمش‌های سرب حاوی نقره

شمش‌های سرب حاوی نقره

جالب است بدانید که بعضی از شمش‌های سرب تولید شده در ایران حاوی نقره هستند و به گفته معاون اکتشافات سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی، چنانچه خط تولید مجزا و با تکنولوژی لازم برای جداسازی نقره از این شمش‌ها راه‌اندازی شود، سود و صرفه اقتصادی مناسبی برای سرمایه‌گذاران این حوزه خواهد داشت. البته باید گفت که جداسازی نقره از همان ابتدای فرایند استخراج سرب از خاک و کنسانتره اولویت دارد و بهتر است این کار قبل از تولید شمش انجام شود تا اینکه به بازیافت نقره از شمش نیازی نباشد.