سنگ کریزوکولا از کانی‌های سیلیکاتی و از سنگ‌های قیمتی است که از هیدروکسید مس و سیلیکا تشکیل شده است. این گوهر قیمتی اگرچه نسبت به سایر گوهرها کمتر شناخته شده است، اما با این حال طرفداران خاص خود را دارد.

سختی

سختی کریزوکولا در مقیاس موس معادل دو و نیم تا سه و نیم است که برای یک سنگ قیمتی، به هیچ عنوان سختی بالایی محسوب نمی‌شود.

سنگ کریزوکولا

رنگ سنگ کریزوکولا

سنگ قیمتی کریزوکولا مات و در موارد نادر نیمه شفاف است و به دلیل داشتن مس در ترکیب خود، در رنگ های آبی تا سبز تشکیل می‌شود. معمولا رنگ آبی روشن یا سبز فیروزه ای نسبت به سایر رنگ‌های این گوهر قیمتی و باارزش محبوبیت بیشتری دارد.

منابع و استخراج سنگ کریزوکولا

کریزوکولا در مناطق حاوی اکسیداسیون کانسار های مس تشکیل شده و به عنوان یک سنگ کوچک از مس معدنی در نظر گرفته می‌شود. این کانی قیمتی اغلب با سایر گوهرهای مس دار نظیر مالاکیت، فیروزه و آزوریت تشکیل می‌شود که منجر به ایجاد گوهرهای قیمتی با ترکیب های جالب و رنگ ها و الگوهای خال دار یا لکه دار می گردد. لازم به ذکر است که کانی کریزوکولا برای  اولین بار در چک کشف شد و امروزه بیشتر در کشورهای آمریکا، جمهوری کنگو، شیلی، انگلیس، مکزیک و آلمان وجود دارد. در بین این کشورها آمریکا یا به طور مشخص ایالت آریزونا بزرگترین تولیدکننده کریزوکولا است.

سنگ کریزوکولا

کاربرد در جواهرسازی

به دلیل کمیاب بودن و زیبایی ظاهری کریزوکولا، با وجود اینکه این گوهر سختی بالایی ندارد، بازهم از آن در جواهرسازی استفاده می شود. البته از آنجایی که ترکیبات کوارتز-هیبرید کریزوکولا، سخت تر و با دوام تر از کریزوکولای خالص است، این ویژگی باعث شده است که برای استفاده در جواهرات بیشتر از آن ها استفاده شود. این کانی قیمتی معمولا به شکل دامله یا همان گنبدی تراش و برش می‌خورد و در ساخت جواهرات و لوازم زینتی مثل مجسمه و … استفاده می‌گردد.

سنگ های مشابه

کریزوکولا با سنگ‌های فیروزه، اسمیت زونیت و واریسیت شباهت زیادی دارد و به همین خاطر ممکن است با این سنگ‌ها اشتباه گرفته شود. ولی باید توجه داشت که این سه سنگ از کریزوکولا سختی بیشتری دارند، زونیت رنگش روشن‌تر است و واریسیت نیز رنگش سبزتر است.