استات روی یک ماده شیمیایی معدنی و از نمک‌های مهم استاتی است که از ترکیب روی با استیک اسید تولید می‌شود و در بعضی از صنایع برای کارها و اهداف مختلف به کار می‌رود. در این مقاله تلاش خواهیم کرد که شما را بیشتر با این ماده شیمیایی مشتق شده از فلز روی آشنا کنیم.

خصوصیات فیزیکی و شیمیایی

استات روی با فرمول شیمیایی C4H10O6Zn به دو شکل آبدار و بدون آب و به صورت پودر کریستالی سفید یا بی‌رنگ وجود دارد. این نمک شیمیایی به عنوان قابض عمل می‌کند و در آب و به مقدار کمی در متانول محلول است (حلالیت استات روی در متانول پانزده گرم در لیتر است). همچنین دارای نقطه ذوب 237 درجه سانتی‌گراد می‌باشد که درواقع در این دما تجزیه می‌شود و به نقطه جوش نمی‌رسد.

استات روی

استات روی چگونه تولید می شود؟

تهیه و تولید استات روی زیاد پیچیده نیست و آن را معمولاً از واکنش فلز روی یا کربنات روی با محلول استیک اسید به دست می‌آورند.

کاربردهای استات روی

درست است که این ماده شیمیایی مثل سایر مشتقات فلز روی مانند سولفات روی یا اکسید روی مصرف ندارد، اما به هر صورت کاربردهای خاص خود را داراست و از این لحاظ یک ماده شیمیایی مهم محسوب می‌شود. برای مثال از آن برای تولید برخی از ترکیبات روی، ساخت رزین های رنگ، لعاب سازی، به عنوان معرف آلبومین، ساخت حشره‌کش، به عنوان یک ماده افزودنی غیرمستقیم غذایی، جهت حفاظت از چوب، تولید آدامس، تولید استات اتیلن و … استفاده می‌کنند.

این نمک استاتی همچنین در صنایع پزشکی و داروسازی کاربردهای زیادی دارد و از آن برای درمان بیماری ویلسون که یک بیماری کبدی است، درمان آکنه، تأمین روی مورد نیاز بدن، تولید قرص‌های سرماخوردگی، ساخت پمادهای مختلف مثل پماد ضد خارش ، پر کردن موقت دندان و … استفاده می‌شود.

استات روی

نگهداری و انبارش استات روی

این ماده شیمیایی را باید در ظروفی دربسته و در جایی خشک و خنک، دارای تهویه مناسب و به دور از نور خورشید، گرما، آب و رطوبت و مواد شیمیایی ناسازگار نگهداری و انبار کرد تا ماندگاری آن به حداکثر ممکن برسد و زود فاسد و غیرقابل استفاده نگردد.

نکات ایمنی

این ماده شیمیایی همچون سایر مواد شیمیایی دیگر خطرات خود را دارد و البته برای محیط زیست هم خطرناک است. بنابراین باید هنگام استفاده از استات روی به تجهیزات ایمنی نظیر دستکش، عینک ایمنی، ماسک و لباس کار مناسب مجهز بود و از تماس آن با چشم و پوست یا بلع و استنشاق ذرات آن خودداری نمود.