سنگ بروسیت یک کانی معدنی و یکی از سنگ‌های قیمتی است که بیشتر آن را اکسید منیزیم تشکیل می‌دهد (مقدار منیزیم بروسیت معمولاً بین شصت تا هفتاد درصد است) و کاربردهای زیادی در صنایع مختلف ازجمله صنعت جواهرسازی دارد.

خصوصیات ظاهری و شیمیایی

بروسیت در اسیدها حل می‌شود ولی ذوب نمی‌گردد؛ زیرا همان‌طور که ذکر شد، حاوی مقدار زیادی اکسید منیزیم است . این کانی به رنگ سفید و سبز کمرنگ و به صورت شفاف و نیمه شفاف است و دارای لومینسانس آبی و سفید متمایل به آبی است. البته آن را در رنگ‌های خاکستری، زرد، قرمز مایل به قهوه‌ای و قهوه‌ای نیز می‌توان یافت. سختی آن نیز 2.5 تا 3 می‌باشد.

سنگ بروسیت

استخراج سنگ بروسیت

کانی بروسیت برای اولین بار در کشور روسیه، در سال 1824 و توسط کانی‌شناس آمریکایی به نام  Archibald Bruceکشف شد (نام کانی بروسیت از نام این معدن شناس گرفته شده است) و امروزه بیشتر در کشورهای ایتالیا، روسیه، سوئد، ایالات متحده آمریکا، آفریقای جنوبی، پاکستان و کانادا وجود دارد که از بین این کشورها، روسیه، ایالات متحده آمریکا و پاکستان بیشترین ذخایر کشف شده را دارند. لازم به ذکر است که این سنگ اغلب به همراه کانی‌هایی مثل تالک، دولومیت، منیزیت، هیدرومنیزیت، کریزوتیل، آراگونیت، سرپانتین و کلسیت یافت می‌شود.

کاربردهای بروسیت

همان‌طور که در ابتدای مطلب اشاره شد، کانی بروسیت کاربردهای زیادی در صنعت دارد. به عنوان مثال این سنگ به خاطر رنگ و زیبایی که دارد، پس از برش و تراش، در ساخت جواهرات، زیورآلات و لوازم دکوری استفاده می‌شود. همچنین چون حاوی مقدار زیادی منیزیم است، از آن برای استخراج منیزیم یا تولید اکسید منیزیم استفاده می‌گردد. همین‌طور در ساخت مواد نسوزی مثل آجر و ملات نسوز و پوشش‌های ضد حریق کاربرد دارد.

سنگ بروسیت

بروسیت در ایران

اگرچه اطلاعات زیادی در مورد وجود این کانی در ایران وجود ندارد (البته در شرق شیرکوه یزد مقداری مرمر بروسیت دار مشاهده شده است)، با این حال و با توجه به اینکه پاکستان و به خصوص منطقه بلوچستان دارای ذخایر بروسیت زیادی است، بنابراین بعید نیست که استان سیستان و بلوچستان هم دارای ذخایری از این سنگ باشد.